Camps de treball internacionals a la Ciutadella Ibèrica de Calafell 2015

Del 18 al 28 d'agost, la Ciutadella Ibèrica de Calafell va acollir per cinquena vegada un camp de treball internacional amb la participació de 24 joves vinguts de 15 països d'arreu del món (Grècia, Portugal, Rússia, Taiwan, Alemanya, Japó,...).

Els camps de treball de Calafell, organitzats per la Secretaria de Joventut de la Generalitat, gestionats per la Fundació Pere Tarrés i monitoritzats per l'equip de patrimoni històric de Calafell, han desenvolupat enguany un projecte al nostre jaciment que ha consitit en aprendre, treballar i experimentar, processos i habilitats de la vida quotidiana del Mediterrani Antic i més concretament del context dels ibers.

Durant 10 matins els joves han pogut fer cordes i cistelles d'espart, fundaicó de plom per a fer acunyació de moneda, fundició de bronze, fer i reparar escuts de guerrer, treballar ceràmica a mà i fer cuita al forn, reparar forns, fer toves i enlluir parets malmeses per la pluja, anar entre vinyes a veremar i fer trepitjat i premsat de raïm. També vàrem aprendre a fer xarxes de pesca, gràcies a la Lola, una remendadora de 87 anys de Calafell, que ens va ensenyar un ofici importantíssim del món mariner a Calafell i també vam aprendre a fer fones i a practicar tir amb fona, gràcies a l'Héctor, un recreador expert en els famosos foners baleàrics.

Durant l'estada, la Ciutadella va rebre la visita (staff exchange) de dues delegades de l'Institut Arqueològic de Belgrad (Sèrbia), un dels socis del projecte europeu OpenArch en el que la Ciutadella hi participa. 

Bona part dels tallers que es van preparar pel camp de treball han estat fruit de la cooperació amb els socis d'OpenArch i els resultats es compartiran amb els socis de projecte dins el paquet de treball "Diàleg amb les habilitats", que té per objectiu compartir coneixements d'habilitats en tecnologia antiga entre museus arqueològics a l'aire lliure europeus i millorar / implementar aquests coneixements.