L'equip d'educadors surt de formació!

En els darrers anys els educadors de Calafell Històric aprofitem els dies posteriors a les festes nadalenques per a fer sortides de formació a jaciments arqueològics, museus o altres indrets que treballen amb patrimoni històric arreu de Catalunya, amb l'objectiu d'aprendre com es tracten a altres llocs molts dels temes habituals del nostre dia a dia, com la tipologia d'activitats i el seu enfoc didàctic, projectes educatius i/o d'arqueologia experimental, museografies, la gestió del personal o de la comunicació, entre d'altres.

 

Enguany hem visitat el Camp d'Aprenentatge de La Noguera i el jaciment ibèric d'Ullastret, dos espais de gran referència al nostre país en l'àmbit de la didàctica de l'arqueologia i la Prehistòria i de l'arqueologia del món ibèric respectivament.

El dia 8 de gener, els educadors vam desplaçar-nos fins a Sant Llorenç de Montgai, a la comarca de La Noguera, on està el Centre d'Aprenentatge de La Noguera, un servei educatiu del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya que ofereix activitats didàctiques a centres escolars, sobre diferents periodes de la Història, però especialment en l'àmbit de la Prehistòria. El CdA La Noguera, al igual que la Ciutadella Ibèrica de Calafell, és membre de la xarxa internacional EXARC.

L'Antoni Bardavio, director del CdA La Noguera i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, i l'equip de docents que treballa al CdA, ens van acompanyar al Parc Arqueològic, un dels espais on els docents porten a terme el seu treball educatiu sobre la Prehistòria. Durant la visita al Parc Arqueològic, l'Antoni ens va explicar les activitats didàctiques del dia a dia amb les escoles, com per exemple, la part d'excavació arqueològica, on els nens aprenen com s'excava un jaciment i les eines per poder interpretar-lo.

També vam poder fer una part pràctica de tecnologia lítica

Vam acabar el recorregut pel Parc, visitant l'aula didàctica on vam estar parlant sobre els materials que els docents empren amb els diferents grups

Finalment, l'Antoni ens va portar al jaciment de la Roca dels Bous, que fa 50.000 anys va ser lloc de parada de grups de Neandertals. Va ser molt interessant l'enfoc didàctic per a explicar el jaciment arqueològic.

Si l'objectiu de la visita al CdA La Noguera era sobretot la didàctica de la Prehistòria, el de la visita a Ullastret era ampliar coneixements sobre un dels jaciments arqueològics més significatius de Catalunya. A Ullastret ens va rebre el director, Gabriel del Prado, i la primera part va consistir en una reunió on ens va explicar el funcionament d'Ullastret, seu del Museu d'Arqueologia de Catalunya. Vam poder veure els materials didàctics que empren actualment i en Gabriel ens va explicar els últims avenços en quan a recerca que han tingut lloc al jaciment als darrers anys, com per exemple les prospeccions geofísiques aplicades a l'Illa d'en Reixac durant el workshop internacional de 2012, que particularment ens va semblar molt interessant.

Desprès, vam poder veure el museu i l'exposició temporal "Els caps tallats d'Ullastret", no cal dir que us recomanem la visita! Impressionant!

Finalment, en Gabriel ens va acompanyar pel jaciment de Puig de Sant Andreu i ens va explicar algunes curiositats sobre la muralla i la zona 13

Tot plegat, dues jornades molt instructives i profitoses, on hem pogut conèixer millor els espais, les activitats i la gestió diària, d'equipaments culturals de gran referència i que de ben segur ens han servit per reflexionar per tal de continuar millorant el nostre treball al patrimoni històric de Calafell.

Volem felicitar també des del nostre web, a l'Antoni, en Víctor, l'Ester i en Gabriel, pel seu magnífic treball per la difusió i ensenyament de la Història a casa nostra i com no, agrair la seva excel·lent atenció al nostre equip.