Acte de Cloenda ANY BARRAL

Des del passat mes de març i durant tot 2014, diferents departaments de l'Ajuntament de Calafell, incloent Calafell Històric, hem anat programant activitats obertes al públic amb motiu de l'Any Barral, amb l'objectiu de recordar i commemorar el 25è anniversari de la mort del poeta i editor barceloní Carlos Barral, per qui Calafell i en concret el seu mar, la "mar domèstica", va ser referència vital i literària.

 

Aquestes activitats, com el festival Rapala, l'espectacle Barralades, la ruta patrimonial "Vivint la Mar Domèstica" o el concurs fotogràfic "Escenaris d'en Barral", per citar uns exemples, han volgut recordar la figura d'en Barral, tant en la vessant editorial com en la literària sense oblidar la seva estima pel món mariner del nostre municipi.

 

L'acte de cloenda va tenir lloc al Centre Cívic Cinema Iris el passat 12 de desembre, recordant l'efemèride de la seva mort, esdevinguda un 12 de desembre de l'any 1989. Durant el dia, el Museu Casa Barral va fer jornada de portes obertes en horari especial i per la tarda a la mateixa Casa Barral es va signar la renovació del conveni amb la Biblioteca de Catalunya que es farà càrrec del Fons Barral durant 10 anys més fins que es pugui trobar un emplaçament al municipi. L'homenatge va començar amb la presentació del llibre "Aquellos años del boom" del periodista Xavi Ayén, que amb aquesta obra fa un viatge per aquest fenòmen literari que va tenir lloc a la dècada dels 1960s-1970s i del qual Barral va ser una de les figures clau, gràcies sobretot al seu reconegut instint com a editor.

Acte seguit, la professora Helena Rotés va presentar el trailer del documental "Carlos Barral, tiempos de palabras", dirigit per en Jordi Nin i amb guió de la pròpia Helena Rotés. El documental, que s'estrenarà el 2015, compta amb testimonis de presonalitats com Carme Riera, Mario Vargas Llosa o Xavi Sabaté.

Tráiler 

Finalment, l'acte es va clausurar amb el lliurament de premis del concurs fotogràfic "Escenaris d'en Barral". Mar Pascual amb "El mite" va ser la guanyadora del primer premi, seguida d'en Daniel Jérez per "Nens al Bot" i Alba Olivan per "Barca".