Els educadors de Calafell Històric visiten Archeon (Països Baixos) en el context del projecte europeu OpenArch

Del 23 al 26 d'octubre, dos educadors de Calafell Històric en representació de la Ciutadella Ibèrica van fer un intercanvi de bones pràctiques al museu arqueològic a l'aire lliure d'Archeon, a la localitat d'Alphen aan den Rihn. Els intercanvis de bones pràctiques entre treballadors ("staff exchanges") és un dels objectius fonamentals del projecte europeu OpenArch del Programa Cultura de la Unió Europea. projecte liderat per la Ciutadella Ibèrica de Calafell i que compta amb la participació d'un total d'onze socis.

L’Archeon és un dels museus a l’aire lliure més grans d’Europa, ja que representa en una superfície de 8 ha tres grans èpoques de la història holandesa (prehistòria, època dels Romans i l’edat mitjana), rep un nombre important dels visitants i els ofereix una gran varietat d’activitats.

Durant la visita, els educadors calafellencs van tenir l’oportunitat de conèixer detalladament la feina dels seus companys holandesos, seguint les visites guiades que aquests ofereixen al públic familiar. També van poder conèixer l’ample ventall de mini-tallers que formen part d’aquesta visita per al públic general amb l’objectiu de fer-la molt participativa. A més, van visitar alguns dels espectacles històrics temàtics que ofereix l’Archeon cada dia, com per exemple la lluita dels gladiadors.

Durant la visita dels educadors calafellencs es va dur a terme a l’Archeon un cap de setmana temàtic amb varies  activitats especials, com per exemple una demostració molt interessant de la reducció de ferro i un projecte experimental amb bronze. Un altre esdeveniment especial que es va dur a terme va ser el joc teatralitzat ‘L’assassinat misteriós’, una mena de gimcana nocturna realitzada en la part medieval del parc històric i que va comptar amb gran participació del públic.

Els educadors calafellenc han valorat molt positivament aquesta oportunitat per intercanviar els coneixements i les experiències amb els companys holandesos, i han destacat que durant la seva visita a l’Archeon van néixer algunes idees noves sobre les activitats participatives que es podrien oferir als visitants de la Ciutadella Ibèrica de Calafell.

OpenArch és un projecte que ha estat finançat amb el suport de la Comissió Europea