[VÍDEO] Fent carbó! Construcció d'una carbonera aèria (projecte EU OpenArch)

El passat dissabte 5 d’abril es va iniciar a la Ciutadella Ibèrica un projecte experimental que tenia com a objectiu reproduir la cadena de treball, tal i com ho feien els ibers fa 2.300 anys, per obtenir el ferro necessari per a la fabricació de l'instrumental que usaven en aquella època. Procés que havia estat documentat arqueològicament al jaciment de Les Guàrdies (El Vendrell)

 


 Aquesta tècnica requeria la producció de carbó d’ullastre o olivera, material indispensable per fer funcionar els dos forns que es van construir per a l’obtenció del metall. Per aconseguir-ho es va construir una carbonera amb tres tones de llenya, de les quals es varen obtenir uns dos-cents quilos de carbó. La construcció d'aquesta carbonera, com l'experimentació sobre la cadena siderúrgica que va tenir lloc a La Ciutadella de Calafell, són accions que formen part del projecte OpenArch, del Programa Cultura de la Unió Europea.

L'activitat va estar oberta a tots els públics, però si no ho vas poder veure en directe, el personal de la Ciutadella Ibèrica de Calafell hem preparat un video que recull i explica aquest procés d'obtenció de carbó arran de la construcció d'una carbonera aèria tradicional. Nosaltres vam aprendre molt de l'experiència!

Si el voleu veure, només heu de clicar aquest enllaç.