TERRA IBÈRICA 2019: POTESTAS IN FEMINIS

Us presentem el programa d'activitats de la 10a edició del festival de divulgació històrica TERRA IBÈRICA, que enguany es celebrarà íntegrament a la Ciutadella Ibèrica de Calafell del 25 al 28 de juliol. Trobareu algunes novetats, i el mateix esperit de sempre: donar a conèixer la cultura dels ibers, el seu món, mitjançant activitats didàctiques per a un ampli ventall de públics i apostant especialment per la recreació històrica com a eina d'aprenentatge i difusió del coneixement.
 
L'edició d'enguany anirà molt relacionada amb l'àmbit femení a l'antiguitat. La majoria d'activitats són amb reserva prèvia i amb places limitades. Per fer les reserves podeu escriure un email a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. o bé trucar al 977 69 46 83 en horari d'obertura del jaciment.

VÍDEO PROMOCIONAL
 
TERRA IBÈRICA 2019 - POTESTAS IN FEMINIS

Versió descarregable en .pdf aquí

 

 

DIJOUS 25 DE JULIOL

19.30h -  INAUGURATIO, RECREATIO, TASTATIO

Activitat en català

Us convidem a la Ciutadella per a la presentació del festival. Veniu a conèixer algunes de les nostres protagonistes, que trobareu a les activitats de recreació d’ aquesta edició. Aquest any, descobrirem com vivien i quin paper tenien a la societat les dones de l’antiguitat... i en acabar us oferirem una copeta de vi.

Os invitamos a la Ciutadella para la presentación del festival. Venid a conocer algunas de nuestras protagonistas, que encontraréis en las actividades de recreación de esta edición. Este año descubriremos cómo vivían y qué papel tenían en la sociedad las mujeres de la antigüedad... y al acabar os ofreceremos una copita de vino.

Preu / Precio:

Gratuït / Gratuito

Places limitades.  Es recomana reserva prèvia

Plazas limitadas. Se recomienda reserva previa

22.00h -  CINEMA A LA FRESCA / CINE AL FRESCO.

Lisístrata, de Francesc Bellmunt (2002).

El cinema no sempre ha estat un bon reflex de la realitat històrica.  Veniu a compartir una estona a la fresca veient aquesta comèdia de Francesc Bellmunt, basada en el còmic de Ralf König, sobre l’obra homònima original d’Aristòfanes, mentre preneu una copeta de vi i conversem sobre les diferències entre la ficció i la realitat.

El cine no siempre ha sido un buen reflejo de la realidad histórica. Venid a compartir un ratito al fresco viendo esta comedia de Francesc Bellmunt, basada en el cómic de Ralf König, sobre la obra homónima original de Aristófanes, mientras tomamos una copita de vino y conversamos acerca de las diferencias entre ficción y realidad.

Preu / Precio:

Gratuït / Gratuito

Places limitades.  Es recomana reserva prèvia

Plazas limitadas. Se recomienda reserva previa

 Activitat no recomanada per a menors de 16 anys. Actividad no recomendada para menores de 16 años. DIVENDRES 26 DE JULIOL

11.00h - LA CASETA COSSETANA

Activitat infantil en català

L’Ortimbere o en Bilos, habitants de la Ciutadella, ens convidaran a  entrar a casa seva i allà, a partir d’un conte, ens explicaran històries dels seus avantpassats i així descobrirem com vivien, què feien i qui eren els ibers.

Ortimbrere o Bilos, habitantes de la Ciutadella, nos invitan a pasar a su casa; allí, a partir de un cuento, nos explicarán historias de sus antepasados y así descubriremos cómo vivían, qué hacían y quiénes eran los íberos.

Edats recomadades: de 3 a 6 anys d’edat.

Edades recomendadas: de 3 a 6 años de edad.

Preu:  Activitat inclosa al preu de l’entrada / Precio: Actividad incluida en el precio de la entrada

Places limitades.  Es recomana reserva prèvia

 

Plazas limitadas. Se recomienda reserva previa

 11.00 i 12.00h - ESCAPA DELS IBERS / ESCAPA DE LOS ÍBEROS

Des de la Regidoria de Joventut ens han muntat aquest Escape Room a la Ciutadella. Animeu-vos a resoldre  tots els enigmes, per tal de poder escapar del recinte emmurallat!

Desde la Concejalía de Juventud nos han montado este Escape Room en la Ciutadella. ¡Animaos a resolver todos los enigmas para poder escapar del recinto amurallado!

Dues sessions de 40 minuts aproximadament

Dos sesiones de  40 minutos aproximadamente

Activitat gratuïta adreçada a majors de 12 anys / Actividad gratuita dirigida a mayores de 12 años

Places limitades / Plazas limitadas

Es recomana reserva prèvia /  Se recomienda reserva previa

 

Aquí: www.joventut.calafell.cat

De 18.00h a 20.30h – IBEROTARDES

Activitat familiar on aprendrem a fer algunes feines relacionades amb el dia a dia dels ibers. Teixirem, farem pa, ens fabricarem un collar, coneixerem el que són els exvots. Vine i converteix-te en iber@ per un dia!

Actividad familiar donde aprenderemos a hacer algunas de las actividades relacionadas con el día a día de los iberos. Tejeremos, haremos pan, nos fabricaremos un collar o conoceremos lo que eran los exvotos. ¡Ven y conviértete en íber@ por un día!

Preu / Precio:

Activitat inclosa al preu de l’entrada / Actividad incluida en el precio de la entrada

18.00 a 20.00h - GAUDEA VENERIS

Activitat en català

Quin era el destí d’una dona repudiada pel seu marit? Com es podia guanyar la vida? Quins infortunis li esperaven? En molts casos, una vida oculta, plena de confidències acabaria sent el seu destí. Conegueu quins eren els remeis anticonceptius  o els potenciadors sexuals, entre altres secrets, que ja tenien les dones a l’antiguitat.

¿Cuál era el destino de una mujer romana repudiada por su marido? ¿Cómo se podía ganar la vida? ¿Qué infortunios le esperaban? En muchos casos, una vida oculta, llena de confidencias acabaría siendo su destino. Conoced cuáles eran los remedios anticonceptivos o los potenciadores sexuales, entre otros secretos, que ya tenían las mujeres de la antigüedad.

A càrrec de / A cargo de:

 Grup de Reconstrucció Històrica de Badalona

Preu / Precio:

 Activitat inclosa al preu de l’entrada / Actividad incluida en el precio de la entrada

No recomanada per menors de 16 anys

No recomendada para menores de 16 años

22.00h - POTESTAS IN FEMINIS (Dones al Poder / Mujeres al Poder)

Espectacle de recreació històrica

Espectáculo de recreación histórica

 

Alguna cosa està passant a la Ciutadella, de cop i volta algunes dones no volen  treballar, estan fartes que els seus marits només pensin en la guerra. Si volen canviar les coses però, hauran de posar-se d’acord entre totes i actuar. Que faran? Ho aconseguiran?

Vine a viure una nit màgica entre els murs de la Ciutadella i descobreix-ho.

L’espectacle consisteix en una visita guiada nocturna pel poblat amb escenes de recreació històrica (idioma: català / castellà) i una teatralització final inspirada en obres clàssiques d'Aristòfanes (idioma: català).

Algo está pasando en la Ciutadella,  de repente algunas mujeres no quieren trabajar, están hartas de  que sus maridos sólo piensen en la guerra. Si quieren cambiar las cosas, tendrán que ponerse de acuerdo entre todas y  actuar. ¿Qué harán? ¿Lo conseguirán?

Ven a vivir una noche mágica entre las paredes de la Ciutadella y descúbrelo.

El espectáculo consiste en una visita guiada nocturna por el poblado con escenas de recreación histórica (idioma: catalán / castellano) y una teatralización final inspirada en obras clásicas de Aristófanes (idioma: catalán).

Dirigida a tots els públics / Dirigida a todos los públicos

Preu / Precio:

General 10€

Reduïda / Reducido: 7€

Gratuïta per a menors de  6 anys / Gratis para menores de 6 años

Places limitades. Amb reserva prèvia / Plazas limitadas. Con reserva previa

Amb la participació de / Con la participación de:

Gesta Gladiatoria, Evocati Apri Scipioni, Antiqva Iberia, Ibercalafell + La Porta de FustaDISSABTE 27 DE JULIOL

 

11.00h  - BUTIBERITZA'T

Veniu a disfrutar de la visita temàtica sobre la dona en època ibèrica i quedeu-vos després a fer la botifarrada amb nosaltres a l’ombra de les terrasses de la Ciutadella.

Venid a disfrutar de la visita temática sobre la mujer en época ibérica y quedaos después a hacer una butifarrada con nosotros a la sombra de las terrazas de la Ciutadella.

Col·labora / Colabora: Esgangalats de Calafell

Preu: 9 €/ 6€ reduïda. El preu inclou visita i després pa i botifarra, vi o aigua.

Precio: 9 €/ 6€ reducida. El precio incluye visita y después pan y butifarra, vino o aigua.

 

Places limitades. Reserva prèvia / Plazas limitadas. Reserva previa

18.00h - LES EDATS DE LA DONA / LAS EDADES DE LA MUJER

El grup de recreació Evocati Apri Scipioni ens explicarà la importància que tenien les diferents etapes de la vida  d’una dona de l’antiguitat, i quins eren els seus rols, a través de personatges històrics femenins que tenim documentats a les fonts.

 

El grupo de recreación Evocati Apri Scipioni nos explicará la importancia que tenían las diferentes etapas de la vida de una mujer de la antigüedad, y cuáles eran sus roles, a través de personajes históricos femeninos que tenemos documentados en las fuentes.

Preu / Precio:

Activitat inclosa al preu de l’entrada

 

Actividad incluida en el precio de la entrada

19.00h - GLADIATRIX. DONES A L’ARENA / GLADIATRIX. MUJERES EN LA ARENA

Dones a l’arena? Així és, les gladiatrius van ser un fet i una cosa més comú del que ens imaginem.

Descobreix amb Gesta Gladiatoria com vivien, entrenaven, menjaven o lliutaven fins la mort. Unes dones que van arribar a fer-se un nom en un món d’homes. El relleu d’Halicarnàs on apareixen Aquilia i Amazona ens corrobora que aquestes dones van ser reals i dignes lliutadores de la seva època.

¿Mujeres en la arena? Así es, las gladiatrices fueron un hecho y algo más común de lo que creemos.

Descubre con Gesta Gladiatoria cómo vivían, entrenaban, comían o luchaban hasta la muerte.
Unas mujeres que llegaron a hacerse un nombre en un mundo de hombres. El relieve de Halicarnaso con la imagen en piedra de Aquilia y Amazona nos corrobora que estas mujeres fueron reales y dignas luchadoras de su época.

Amb la participació de / Con la participación de:

Gesta Gladiatoria

Preu: Activitat inclosa al preu de l’entrada / Precio: Actividad incluida en el precio de la entrada

22.00h - POTESTAS IN FEMINIS (Dones al Poder / Mujeres al Poder)

Espectacle de recreació històrica

Espectáculo de recreación histórica

 

Alguna cosa està passant a la Ciutadella, de cop i volta algunes dones no volen  treballar, estan fartes que els seus marits només pensin en la guerra. Si volen canviar les coses però, hauran de posar-se d’acord entre totes i actuar. Què faran? Ho aconseguiran?

Vine a viure una nit màgica entre els murs de la Ciutadella i descobreix-ho.

L’espectacle consisteix en una visita guiada nocturna pel poblat amb escenes de recreació històrica (idioma: català / castellà) i una teatralització final (idioma: català).

Algo está pasando en la Ciutadella,  de repente algunas mujeres no quieren trabajar, están hartas de  que sus maridos sólo piensen en la guerra. Si quieren cambiar las cosas, tendrán que ponerse de acuerdo entre todas y  actuar. ¿Qué harán? ¿Lo conseguirán?

Ven a vivir una noche mágica entre las paredes de la Ciutadella y descúbrelo.

El espectáculo consiste en una visita guiada nocturna por el poblado con escenas de recreación histórica (idioma: catalán / castellano) y una teatralización final (idioma: catalán).

Dirigida a tots els públics / Dirigida a todos los públicos

Preu / Precio:

General 10€

Reduïda / Reducido: 7€

Gratuïta per a menors de  6 anys / Gratis para menores de 6 años

Places limitades. Amb reserva prèvia / Plazas limitadas. Con reserva previa

Amb la participació de / Con la participación de:

Gesta Gladiatoria, Evocati Apri Scipioni, Antiqva Iberia, Ibercalafell + La Porta de FustaDIUMENGE 28 DE JULIOL

11.00h -  VISITA IBER-MUT

És diumenge al matí, tenies pensat fer el vermut i... no saps on? T’ho posem fàcil! Et proposem un pla diferent: una visita guiada a la Ciutadella, on parlarem, de les dones iberes i farem un aperitiu a l’agradable ombra de les terrasses exteriors. T’hi apuntes?

Es domingo por la mañana, tenías pensado hacer un vermut y... ¿no sabes dónde? ¡Te lo ponemos fácil!  Te proponemos un plan diferente: una visita guiada a la Ciutadella, en la que hablaremos de las mujeres íberas y tomaremos un aperitivo  bajo la agradable sombra de las terrazas exteriores. ¿Te apuntas?

Preu: 5€ / 3,50€ reduïda. Precio 5€ / 3,50€ reducida

Places limitades. Reserva prèvia / Plazas limitadas . Reserva previa

 

19.00h – AD GLORIAM VENERIS

Dues prostitutes, Lidé i Friné, estan enfrontades però al mateix temps unides per una professió que les porta a ser turpes persones, es a dir, gent sense cap tipus de drets a la societat romana. No importa si ets una meretriu de luxe o vens el teu cos per dos ases. A l’hora de la veritat son dues dones soles i rebutjades per tothom.

Dos prostitutas, Lidé i Friné, están enfrentadas pero al mismo tiempo unidas por una profesión que las lleva a ser turpes persones, o sea, gente sin ningún tipo de derecho en la sociedad romana. No importa si eres una meretriz de lujo o vendes tu cuerpo por dos ases. A la hora de la verdad, son dos mujeres solas  y rechazadas por todos.

Amb la participació de / Con la participación de:

Grup de reconstrucció Thaleia

Espectacle intimista i dur. No està recomanat per menors de 16 anys.

Espectáculo intimista y duro. No está recomendado para menores de 16 años

Preu: Activitat inclosa al preu de l’entrada

Precio: Actividad incluida en el precio de la entrada

Places limitades. Reserva prèvia / Plazas limitada . Reserva previa

I-Bar

Divendres 26 i dissabte 27 / Viernes 26 y sábado 27

Et ve de gust un glop? Durant les tardes i nits del festival, trobareu el nostre I-Bar a les terrasses de la Ciutadella. Un bon lloc on prendre un refresc i fer un descans a l’ombra dels pins i garrofers de la terrassa.

¿Te apetece un trago? Durante las tardes y noches del festival, encontraréis nuestro I-Bar en las terrazas de la Ciutadella. Un buen sitio donde tomar un refresco y hacer un descanso a la sombra de los pinos y algarrobos de la terraza.