Accions formatives de l'equip de Calafell Històric

Com és costum l’equip del Calafell Històric hem començat l’any fent formació, eina indispensable per difondre el nostre patrimoni. És ben sabut que no es pot explicar el que no es coneix ni se sap, així que una de les millors maneres que tenim d’oferir un servei de qualitat és aprenent.

Així doncs, a finals d’any vam fer la primera formació endinsant-nos a la Prehistòria a través de la indústria lítica, les eines que feien de pedra els nostres avantpassats. La Isabel Boj, arqueòloga especialitzada en didàctica de la Prehistòria, ens va ensenyar què és el que ens fa humans i com d’una pedra podem obtenir qualsevol estri que ens ajudi a sobreviure, per exemple, una punta de fletxa.També vam  compartir un matí amb el Josep Pou, tècnic de patrimoni de l’Ajuntament de Calafell, que ens va mostrar a través de l’arqueologia com els ibers s’organitzaven en el territori de la Cossetània que compren el Camp de Tarragona i el Penedès. De fet, la Ciutadella forma part d’aquest entramat de pobles i era un centre d’intercanvi comercial important situat a la costa del Mediterrani.

Per formar-nos en la faceta més artística vam seguir una visita teatralitzada al Castell de Montsonís, a Lleida, on la senyora del Castell ens va ensenyar on vivia i amb quins personatges el compartia. Després vam poder intercanviar experiències i opinions amb els actors de Castells de Lleida, empresa que es dedica a la dinamització de castells a Catalunya.


Per últim, i no menys important, vam visitar el jaciment neolític de la Draga a Banyoles, un dels més importants de tota Europa. El professor de la UAB Antoni Palomo ens va introduir en el món de la gestió de museus explicant-nos el cas d’Arqueolític, empresa especialitzada en Prehistòria. Després vam gaudir d’una visita pel jaciment i d’una demostració de tècniques prehistòriques per crear eines tant de fusta com de pedra.

Molt contents amb el que hem après, tornem a les nostres tasques habituals amb el cap ple d’idees noves i altres visions que ens ajuden a millorar com a professionals. Esperem que ens visiteu aviat per poder compartir tot aquest saber amb vosaltres i que seguim aprenent.