Aprenentatge sobre el treball de l'espart dins el projecte OpenArch

La Ciutadella Ibèrica de Calafell va organitzar els dies 23 i 24 de novembre el taller d’espart,  una de les darreres activitats dutes a terme dins del projecte europeu Openarch (Programa Cultura de la UE) que clou al final d’any. En el taller, que va anar a càrrec de l’experta en espart Simone Simons de València, van participar sis persones de l'equip de la Ciutadella, dos membres del grup de reconstrucció històrica Ibercalafell i la professora Linda Hurcombe, del Departament d'Arqueologia de la Universitat d’Exeter (Gran Bretanya). L'objectiu del taller era millorar els coneixements de l'equip sobre el treball amb aquesta planta.


Els participants van aprendre coneixements bàsics sobre les diferents formes i els usos de les fibres d’espart.  Aquestes, degut a la seva resistència, s’han utilitzat a la Península Ibèrica des de la prehistòria per el·laborar una gran varietat d’objectes quotidians. Les fibres s’extreuen de la planta anomenada stipa tennacissima,  endèmica a la Península ibèrica i al nord d’Àfrica. Les fulles d’aquesta planta que creix a zones molt àrides es processen de diferents maneres per obtenir-ne tres diferents formes de fibra (espart cru, picat o estopa), cadascuna d’elles adequada per certa mena d’objectes. L'espart cru per exemple es feia servir tradicionalment per elaborar cabassos, cistells i altres tipus de recipients forts, sigui per a l’ús casolà o industrial. En canvi, les dues formes de fibra més flexibles, com l'espart picat i l'estopa, s’utilitzaven sobretot per fer espardenyes i cordes. La indústria de l'espart era una activitat important en l'economia espanyola fins als anys 70 quan va perdre la seva importància i actualment queden pocs artesans que encara s’hi dediquen.

 

En la part pràctica del taller, els participants van aprendre dues tècniques bàsiques, la trena i la pleita de 5, i algunes tècniques de més dificultat, com per exemple la pleita de 9 i la tècnica específica per fer cofins utilitzats en les premses tradicionals de vi i oli.

Report a openarch.eu (en anglès)