Activitats i rutes

A peu pel patrimoni

La cova Foradada

Punt de sortida/arribada: Cal Bolavà
Dificultat: Moderada
Distància total: 6 km
Durada aproximada: 90 minuts
Altitud màxima: 118 m

Descarrega el PDF amb tota la informació sobre la ruta de la Cova Foradada.

De l'Església de Sant Miquel a la Torre de La Talaia

Punt de sortida/arribada: Església de Sant Miquel
Dificultat: Moderada
Distància total: 3,6 km
Durada aproximada: 90 minuts
Altitud màxima: 132 m

Descarrega el PDF amb tota la informació sobre la ruta de l'Església de Sant Miquel a la Torre de La Talaia.

La Guerra Civil a Calafell

Punt de sortida/arribada: Cal Bolavà
Dificultat: Baixa
Distància total: 8,3 km
Durada aproximada: 125 minuts
Altitud màxima: 68 m

Descarrega el PDF amb tota la informació sobre la ruta de la Guerra Civil a Calafell.

El nucli de la Platja de Calafell

Punt de sortida: Sanatori Sant Joan de Déu (actualment l'hotel Le Méridien Ra)
Punt de arribada: Església de Sant Pere
Dificultat: Baixa
Distància total: 1 km
Durada aproximada: 20 minuts

Descarrega el PDF amb tota la informació sobre la ruta del nucli de la Platja de Calafell.

Protocol de seguretat COVID-19

Protocol de seguretat als nostres equipaments

A causa de l’alarma sanitària en la qual estem immersos ja fa uns mesos, amb la previsió que encara pot durar uns mesos més i de cara a l’inici d’aquest curs escolar, ens hem vist en l’ obligació de prendre un seguit de mesures per garantir la seguretat tant dels nostres alumnes i visitants com també de l’equip humà de Calafell Històric.

Així, partint de les activitats que hem ofert els cursos anteriors, hem revisat cada una d’elles per garantir les mesures higièniques i de seguretat imprescindibles en aquests moments, que us detallem a continuació.

Visites

A la Ciutadella Ibèrica tenim una gran zona de pícnic que permetrà a les escoles poder esmorzar o dinar amb els seus grups estables i sense tenir contacte de proximitat amb els altres i per tant, mantenir la distància de seguretat. En el cas del Castell, aquest està rodejat d’una gran zona amb parcs i jardins, que també permet mantenir la seguretat entre els grups. Tant en un equipament com en l’altre no rebrem més d’una escola per dia.

Totes les activitats es realitzaran amb l’ús obligatori de la mascareta. Tots els equipaments disposen de gel hidroalcohòlic que està a disposició dels alumnes i professors que ens visitin. Les visites guiades les farem mantenint els grups estables que vénen de l’escola i mantenint les distàncies interpersonals. Cada grup només tindrà contacte amb un dels nostres educadors per minimitzar els riscos de contagis.

Gran part de l’activitat és a l’aire lliure fet que permet mantenir les distàncies de seguretat, segons els alumnes de què consti cada grup estable, triarem un recorregut o altre, escollint aquells espais que ens permetin mantenir totes les normes de seguretat vigents.

Tallers

Pel que fa als tallers, cada un d’ells compta amb uns recursos didàctics diferents i per tant hem individualitzat les mesures de seguretat adaptant-les a les especificitats dels materials.

L’art a les teves mans, Promeses de Fang, Escriptura i Moneda i Aprenem a ser arqueòlegs, consten de kits personalitzats de material que l’equip d’educadors deixarem preparat i desinfectat per tal que n’hi hagi un per a cada alumne.

El teixit en el món dels ibers, té una primera part introductòria de treball amb petits grups. El material estarà prèviament desinfectat i cada alumne es rentarà les mans abans i després de fer aquesta part de l’activitat. La resta del taller estarà preparat el material individualitzat per a cada alumne.

Taller de construcció. Els alumnes es rentaran les mans amb gel hidroalcohòlic abans de començar, cada una de les 4 tècniques constructives, assegurant que no hi hagi contacte entre un petit grup i l’altre, al mateix temps que l’equip de Calafell Històric desinfectarà totes les eines utilitzades.

Taller de pa. De moment durant aquest primer trimestre no oferirem aquesta activitat, ja que no podem garantir suficients mesures de seguretat per als alumnes. Segons l’evolució de la crisi sanitària es valorarà tornar-lo a oferir de cara al gener.

Qui som

Calafell Històric és la marca amb que el Departament de Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Calafell fa divulgació i promoció dels espais patrimonials del municipi, que abasten des de la Prehistòria (Balma de la Graiera o la Cova Foradada) fins a èpoques més properes en el temps, com ara l’edifici del Pes, l’antiga Confraria de Pescadors, actualment un centre d’interpretació.

Gestionem les obertures dels quatre espais patrimonials de titularitat municipal oberts al públic (Ciutadella Ibèrica, Castell de la Santa Creu, Museu Casa Barral i el Centre d’Interpretació “La Confraria”) així com projectes, la dinamització dels espais i la vessant didàctica, amb una oferta educativa que podreu trobar en aquesta mateixa web.

Som membres de les següents xarxes:

  • Ruta dels Ibers (Ciutadella Ibèrica)
  • EXARC- European Exchange on Archaeological Research and Communication (Ciutadella Ibèrica)
  • Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana (La Confraria)
  • ACAMFE - Asociación de Casas Museo y Fundaciones de Escritores (Museu Casa Barral)

Equip educatiu

Carme Garrido

Després de llicenciar-me en Història de l’Art i obtenir el Certificat d’Aptitud Pedagògica, vaig començar a treballar al món dels museus com a educadora. Aquesta feina em va permetre descobrir una de les meves grans passions: la didàctica.

L’any 2008 vaig tenir l’oportunitat d’incorporar-me a l’equip d’educadors de patrimoni històric de Calafell i de conèixer un projecte educatiu interessant i engrescador. El que més m’agrada d’aquesta professió és el disseny i la realització d’activitats, però sobretot estar en contacte amb el públic.

Donar a conèixer el nostre ric patrimoni, fer-lo visible i apropar-lo als visitants és una de les principals motivacions de la nostra feina, perquè crec fermament que conèixer és estimar.

Laura Giráldez

Després de finalitzar els meus estudis d’Història i de Turisme, vaig passar uns anys dedicats professionalment al sector turístic durant els quals vaig gaudir molt d’una de les meves grans passions: viatjar.

L’any 2010 entro a formar part de l’equip d’educadors de patrimoni del Calafell Històric, on he pogut desenvolupar la meva vocació en l’àmbit didàctic. Al llarg de la meva experiència he pogut desenvolupar les meves habilitats educatives i comunicatives en un entorn únic; el patrimoni històric.

Crec fermament en el valor didàctic del patrimoni cultural en les ciències socials. Intento posar una mica de mi en cadascuna de les activitats que realitzo, ser assertiva i atendre les necessitats dels diferents públics que ens visiten. En un món cada cop més divers, el patrimoni cultural és presenta com una eina per treballar en innovació educativa, aprofitem-ho!

Noelia Calduch

Sóc llicenciada en Història. Mentre cursava la llicenciatura vaig participar en excavacions arqueològiques estudiantils i quan vaig acabar els meus estudis, ho vaig fer de forma professional al sector de l’empresa privada.

L’època històrica que més m’apassiona, és l’edat antiga; concretament el món dels ibers. He tingut la sort de conèixer una associació, al 2004, especialitzada en aquesta època des de la vessant divulgativa i arqueològica: Ibercalafell. Gràcies a això vaig entrar en contacte amb la Ciutadella Ibèrica de Calafell i les seves activitats.

L’any 2010 entro a formar part de l’equip de patrimoni de Calafell. Se m’ofereix l’oportunitat de fer-me càrrec de l’ambientació històrica de la Ciutadella ibèrica i treballar, gràcies a les meves habilitats com a comunicadora, dins l’àmbit didàctic, emmarcat en el patrimoni històric de Calafell.

Crec en el valor didàctic i divulgatiu del patrimoni cultural i això fa que m’esforci cada dia en les activitats que realitzem des del Patrimoni Històric de Calafell. Vull que el públic que ens visiti se senti com a casa i estigui orgullós, doncs considero que el patrimoni és de tots/totes i per a tothom.

Oriol Saura

Al llarg de la meva vida professional i acadèmica he anat fent cursos relacionats amb el turisme i el lleure. Com que la Història sempre m’ha interessat molt, als 28 anys vaig fer l'accés a la universitat i vaig iniciar els estudis de la llicenciatura d'Història a la UOC.

L'any 2011 entro a formar part de l'equip d'educadors de patrimoni de Calafell.
He desenvolupat les funcions bàsiques de l'educador en quant a divulgació del patrimoni, ja sigui en l'àmbit escolar com en el turístic. Al mateix temps he creat noves visites i rutes, en especial al meu entorn més proper. M’agrada i experimentar i he gaudit desenvolupant alguns projectes d'arqueologia experimental. Actualment treballem en el projecte de moneda ibèrica.

Crec que el patrimoni de Calafell i especialment la seva Ciutadella Ibèrica, són espais únics per fer de la història una eina per divulgar coneixements de qualsevol mena. Em sento molt còmode i motivat per emprendre nous projectes de cara al futur.

Jasna Lesnjak

Soc periodista especialitzada en la promoció turística i traductora multilingüe, d'origen eslovè. Em dedico a la divulgació del patrimoni de Calafell des del 2013, aprofitant la meva àmplia experiència en el món de la comunicació i intentant transmetre al públic nacional i internacional la meva fascinació per la cultura ibèrica i la passió per l'experimentació amb les fibres vegetals, com espart i lli.

Georgina Castells

Des de que he entrat  a formar part de Calafell Històric, em sento enormement afortunada, ja que la meva feina em dona la oportunitat de treballar entre les meves dues grans passions: l’arqueologia i la difusió. Treballar en un lloc com la Ciutadella és tenir la millor oficina del món.

Igual que tots els meus companys I companyes, jo també tinc un lloc preferit al nostre patrimoni i aquest és la Ciutadella.
Des de fa 20 anys que hi estic lligada d’una forma o altre, vaig aterrar per primer cop al 1999 quan encara estudiava per venir a fer la meva primera excavació i després vaig tenir la oportunitat de poder-hi fer visites.

Tot I que el món laboral em va portar cap a altres llocs, el vincle hi continuava sent, ja que formo part de l’equip de recreació històrica que precisament va néixer aquí, I amb el que anem pel món explicant I ensenyant qui eren els ibers.
Em fa feliç poder treballar en un jaciment tan potent com és la mateixa Ciutadella o el Castell I poder fer gaudir la història I el nostre patrimoni a  qualsevol persona que ens vingui a veure.

Josep Pou

Quan vaig acabar el COU el meu professor d’Història de l’Art, l’arqueòleg calafellenc Joan Santacana em va proposar participar en les excavacions del Castell de Calafell. Des d’aquell moment vaig saber que la meva vocació era l’arqueologia. Un cop acabada la carrera em vaig incorporar a la direcció de les excavacions del poblat ibèric d’Alorda Park o Les Toixoneres, que més tard es coneixeria com a Ciutadella Ibèrica de Calafell. L’any 1992 es va començar el projecte de reconstrucció arquitectònica de l’assentament seguint models nordeuropeus, aplicant tècniques d’arqueologia experimental, una disciplina innovadora al país.

He estat professor a la Universitat de Lleida d’Arqueologia de Grècia i Roma, de Pobles preromans i romanització i de Mètodes i Tècniques de l’Arqueologia. Actualment exerceixo funcions de Tècnic de Patrimoni Històric a l’Ajuntament de Calafell, a més de participar en altres projectes de recerca del món íber, sobretot al Solsonès i a l’Urgell.

Manel Gómez

La silueta del Castell forma part del meu paisatge vital des de la infantesa. A l’institut vaig descobrir el meu interès per la Història i em vaig apuntar a uns tallers d’arqueologia a la (llavors acabava d’obrir al públic) Ciutadella Ibèrica, aprenent a fer tovots i murs de tàpia. Vaig llicenciar-me en Història i actualment tinc la fortuna de poder divulgar el patrimoni del meu poble a tothom que ens ve a visitar, tant si són de Calafell com de fora; i el cert és que amb poques coses em sento més realitzat professionalment que quan sé de la satisfacció dels públics després de la visita. A nivell personal, em fascina especialment la Casa Barral i el llegat de Carlos Barral en la Cultura i el seu arrelament amb Calafell.

A banda de la tasca divulgativa, dedico part del meu temps a Calafell Històric a treballar en projectes amb les diferents xarxes a les que els nostres espais estan adherits i continuar aprenent i millorant.

Terra Ibèrica

Terra Ibèrica és un festival que aposta per la recreació històrica com a mitjà per a divulgar la cultura dels ibers.

  • El festival Terra Ibèrica arriba a la seva 8a edició amb una ferma aposta per la recreació històrica com a mitjà per a divulgar la cultura dels ibers. Enguany tornem a posar el focus als inicis de la Segona Guerra Púnica, l'any 218 aC, quan, després de la presa de Sagunt per part dels cartaginesos, els romans intenten reclutar aliats al nord del riu Ebre.

    Programa Terra Ibèrica 2017, 27 - 30 de juliol

Treball en xarxa

EXARC

Des de Patrimoni Històric treballem conjuntament amb altres museus o institucions en projectes comuns, bé de forma puntual o bé en el marc de xarxes professionals especialitzades, com l'Exchange on Archaeological Research and Communication (EXARC).

La Ciutadella Ibèrica de Calafell és membre des de l'any 2007 de la xarxa internacional EXARC, una organització afiliada al Consell Internacional de Museus (ICOM) sobre museus arqueològics a l'aire lliure, arqueologia experimental, tecnologies antigues i interpretació.

http://exarc.net/

Ruta dels Ibers

La Ciutadella Ibèrica forma part del projecte de turisme cultural Ruta dels Ibers, liderat des del Museu d'Arqueologia de Catalunya amb l'objectiu de difondre els principals jaciments ibers a Catalunya.

L'esdeveniment principal de la Ruta dels Ibers és el Cap de Setmana Ibèric.

http://www.mac.cat/Rutes/Ruta-dels-Ibers

Patrimoni Cultural – Educació

Aquesta iniciativa de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, vol donar a conèixer l'oferta educativa existent a un ampli ventall d'equipaments patrimonials de Catalunya i fomentar un espai de participació conjunta. Des de Calafell Històric ens hi hem sumat per tal de fer visible aquesta oferta i participar-hi com a agents educatius.

http://culturaeducacio.gencat.cat/