Ciutadella Ibèrica

Època: Edat Antiga; Ibers; Edat del Ferro
Ubicació: Carretera C-31, km 141 (al costat del Louie Vega)
Activitats: visites guiades, tallers, activitats familiars, arqueologia experimental, recreació històrica
Serveis: aparcament gratuït a l’exterior amb espai per autocars, venda de llibres, àrea de picnic, app gratuïta, màquines vending, WC.

La Ciutadella Ibèrica de Calafell, altrament coneguda com a poblat ibèric d’Alorda Park o de les Toixoneres, és un jaciment arqueològic dels ibers cossetans excavat des de fa poc més de 30 anys. Es tracta d’un recinte fortificat davant del mar, fundat al s.VI a.C i que amb l’impacte de la Segona Guerra Púnica, a partir de finals del s.III a.C, viurà el seu moment final.

La particularitat d’aquest museu arqueològic a l’aire lliure és el fet d’haver estat objecte d’una reconstrucció arquitectònica in situ, on s’hi ha aplicat metodologies pròpies de l’arqueologia experimental, així com la de ser un exemple de museografia didàctica, a partir de projectes desenvolupats per la Universitat de Barcelona.

La Ciutadella permet al visitant entrar a les cases reconstruïdes, on s’hi exposen rèpliques d’objectes de la cultura material dels ibers, així com pujar a les torres de defensa a través d’una reproducció d’una torre d’assalt romana, facilitant al visitant la comprensió del passat mitjançant els elements museogràfics. Actualment, també compta amb l’app de descàrrega gratuïta Calafell Open Air Museum, disponible per a sistemes Android i iOS.

A més del seu valor cultural com a centre d’arqueologia experimental i com a equipament didàctic, La Ciutadella també aposta per la difusió de la recreació històrica, organitzant juntament amb el grup Ibercalafell durant el mes de juliol, el festival Terra Ibèrica, amb l’objectiu de fer divulgació de la cultura dels ibers.

La Ciutadella forma part de la Ruta dels Ibers, coordinada pel Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) i de la xarxa internacional EXARC.